miércoles, 26 de diciembre de 2012


La Xerrada de la Violeta


El passat dijous dia 22 de Desembre, la Violeta, una noia que fa serveis com a doula, ens va fer una petita explicació sobre el tema de les doules i de les llevadores.

La Violeta ens va explicar que va decidir ser doula a partir del naixement del seu primer fill, el qual el va tenir a l’hospital, però a partir d'aquell moment va decidir que els seus futurs fills serien nascuts a la seva pròpia casa i que tindrien un part natural. També va explicar el període en que les dones havien de lactar al seus nadons, i que el temps que donava de baixa l’estat per a la mare era insuficient perquè pogués lactar bé el seu fill.

Em va sorprendre molt el que va dir de que seus fills no anaven al col·legi, sinó que fins primer de primària anaven a un centre on bàsicament feien jocs, però a partir de primer, es obligatori que els nens vagin a l’escola

En conclusió penso que la xerrada va anar bé, encara que jo pensava que la Violeta seria una noia amb molta més facilitat a l’hora d'expressar-se ja que la vaig notar una mica nerviosa i amb molta por a l’hora de parlar. També em vaig sentir una mica incòmode perquè va haver moments en que hi van haver silencis en els quals ningú deia re, però en definitiva em va agradar la xerrada ja que va explicar coses molt interessants.  










    

viernes, 14 de diciembre de 2012



Lectura del bloc de la Violeta

1-    Quina és la diferència entre una doula i una llevadora o matrona?
Les doules
Les doules són dones, majoritàriament mares, que acompanyen altres dones durant en el camí a la maternitat. La seva tasca fonamental és donar suport, tant físic com emocional, durant el part i el primers mesos de vida del nadó. La doula regala recolzament i deixa que la dona embarassada pugi escollir com vol que sigui el seu part. La doula ofereix tranquil·litat afectiva i comprensió durant tot el procés de maternitat, ajudant a la dona a connectar amb el seu propi cos, amb les seves pròpies capacitats i amb els seus desitjos, perquè aquests, puguin esdevenir reals. definitivament la doula té un sou que no es de la generalitat sinó privat.


Les llevadores
Una llevadora és la persona que s'encarrega de la cura de la salut de les dones durant l'embaràs, de l'assistència al part i seguiment del postpart, així com també de la regulació de la fecunditat (mètodes anticonceptius). La paraula "llevadora" un terme derivat del llatí que, tot i no tenir forma masculina acceptada, és el més utilitzat, i hi ha també els sinònims. La llevadora té un sou al final de mes subministrat per la institució per la qual treballa.




2. Per què és tan recomanable que els nadons no rebin visites durant els primers quinze dies de  vida?
- Quan un nadó neix, tenim la costum d'anar tota la família a veure’l de manera multitudinària, quan el nadó i la mare encara estan intentant sobreposar-se a la situació. La Laura Merino, ens diu que quan ets mare per primer cop, has deprendre moltes coses, com per exemple donar el pit, i si hi ha molta gent et poses nerviosa, en canvi si a les primeres hores ningú ve a veure’t es pot fer d'una manera més tranquil·la, però el principal objectiu d'aquesta recomanació mèdica es per afavorir la lactància del nadó, però també és beneficiós per a consolidar el nucli familiar, especialment amb la mare.

3. Expliqueu un del quatre mites sobre la dilatació durant el part


Mite sobre el cèrvix número 2. El coll de l'úter dilata en una forma perfecta de cercle. 


- El coll de l’úter no dilata com els cercles de les imatges que ensenyen la dilatació, sinó que s’obren com la el·lipse dibuixada a al següent imatge.

S’obre des de darrera fins a davant com una el·lipse. La obertura es troba en la part del darrera de la vagina, i durant l’inici de la dilatació sobre cap endavant. En algun punt del procés, casi totes les dones tenen la part superior del cèrvix  sense dilatar totalment, ja que és la última part que puja el cap del nadó. 


4. Per als nois: Cómo puede ser útil el padre durante la lactancia...

Respecte les feines de la casa, l’home ha d'ajudar a la dona, ja que una mare necessitarà molt de temps amb el seu nadó i sobretot molt de temps de tranquil·litat perquè la lactància sigui satisfactòria. El pare es pot ocupar de netejar la roba, dels menjars, de la neteja domestica etc. També pot ajudar en ocupar-se de la resta de fills de la família, ja que aquest fills no han de ser oblidats ja que segueixen necessiten atenció i temps. El pare també pot participar en el creixement del nadó, al principi el nadó necessita passar molt de temps amb el nadó, però poc a poc el pare podrà anar fent tasques com dutxar-lo, portar-lo a coll, canviar-li el bolquer etc. Finalment, el pare també hauria de mimar molt a la seva parella si apareixen obstacles, l’ajuda de l’home a que la mare estigui bé és fonamental.



5. Per a tots: nens massa consentits

Un nen insegur sovint és perquè té una mare molt carinyosa de vegades, però quan el nadó més la necessita es mostra freda davant d'ell  Això comporta que el nen no arribi a estar segur i tot això fa que es menyspreï, es senti  malament etc. Per aconseguir aquesta atenció, mostrant-se molt més agressius, demanant més coses…